Kat

Plasproblemen


De voornaamste redenen waarom katten plasproblemen kunnen hebben, zijn gelegen in de nieren of de urinewegen. Wij zullen ons in dit verhaal beperken tot blaas en urineleider. Blaasontsteking is een aandoening van de 'voering' van de blaas: deze is beschadigd en slijm, bloed en afgestoten cellen kunnen in de urine terecht komen. Blaasgruis en -stenen kunnen ontstaan als gevolg van een blaasontsteking, die op kan treden als de urine herhaaldelijk te lang wordt opgehouden en/of als een verkeerd dieet wordt verstrekt. De urine, die bij de kat normaal zuur is, wordt dan basisch en sommige zouten kunnen uitkristalliseren. De kristallen klonteren eventueel samen(met het slijm en de dode cellen) zodat een zandachtig gruis ontstaat, wat tot een prop kan worden en de urinebuis kan verstoppen. Deze urinewegverstopping treedt eigenlijk alleen bij de kater op: de plasbuis van de poes is ruimer en kan zich gemakkelijk verwijden. Het al of niet gecastreerd zijn van de kater heeft geen invloed op de wijdte van de plasbuis. Soms kunnen de kristallen ook echte blaasstenen gaan vormen.

Blaasontsteking en gruisvorming

De kat bezoekt te vaak de kattenbak, maar plast wel, soms op afwijkende plekken in en buiten huis. Blaasontsteking en/of blaasstenen zullen meestal herkend worden aan vaak plassen, afwijkende geur en kleur van de urine, en eventueel uitingen van pijn (miauwen) bij het plassen. Bij het bezoek aan de dierenarts moet u proberen verse urine mee te nemen. Dit kan worden verzameld door in de schoongewassen kattenbak wat gewassen kiezelsteentjes of snipper plastic te leggen, en na kattenbakbezoek de urine  in een flesje oid te gieten. Deze patient is geen spoedgeval.

Urinewegverstopping

D Urineweg verstoppinge kat (kater) perst voortdurend; er komt niets of nagenoeg niets. We hebben met een urinewegverstopping te maken: er is nu wél haast geboden! Zoals gezegd, treedt dit eigenlijk uitsluitend op bij katers: de verschijnselen zijn: veel persen, alsmaar op de bak gaan zonder resultaat, en uitingen van pijn. Daarvoor is een kat, die in het normale doen zindelijk is, vaak onzindelijk geworden: ook komt vaak plassen, en dan telkens kleine beetjes, vooral in een later stadium treedt soms braken op, de huid is dof en de ogen liggen diep. AIs men voorzichtig in de buik voelt, kan men een harde, sinaasappel-grote bal voelen: de blaas. Deze patiënten moeten als spoedgeval beschouwd worden: ook buiten de normale spreekuur-tijden moet hulp gezocht worden van eigen of dienstdoend dierenarts. Aangezien de blaasuitgang verstopt is, kan het dier zijn afvalstoffen niet kwijt: al snel ontstaat niervergiftiging.

Operatie

De behandeling zal bestaan uit het verwijderen van de prop uit de urineleider zodat de kat weer kan plassen. Ook is het nodig onderhuids vocht toe te dienen en andere medicijnen. Ook als het lukt de verstopping op te heffen is nog niet alle gevaar geweken. Getracht zal worden terugkeer van de problemen te voorkomen. Naast de medicijnen is voldoende vochtopname door de patiënt belangrijk. Speciale diëten  worden voorgeschreven, en het kan nuttig zijn deze 'aan te maken' met water, zodat een brij ontstaat waardoor meer water wordt opgenomen. Evt kunt de kat wat bouillion aanbieden als extra vocht. Soms komt het probleem een aantal malen terug, en dan is een operatie mogelijk. Hierbij wordt uw kater als het ware omgetoverd tot een poes (voor zover het de uitwendige kenmerken betreft!). Het geslachtsorgaan wordt verwijderd, omdat zich hier het zeer nauwe gedeelte van de urineleider bevindt. De veel wijdere urineleider die dicht bij de blaas is gelegen, wordt via een opening aan de huid gehecht. Een zo geopereerde kater blijft de normale controle over zijn blaas sluitspieren houden, maar heeft vrijwel geen kans meer op verstopping.

Samenvattend

  • Als uw kat op een bak gaat is dagelijkse controle of hij geplast heeft, noodzakelijk. Afwijkende kleur van de urine (rood) is een reden om op het spreekuur te komen dan wel een afspraak te maken. Vele kleine plasjes ook!
  • Geen urine, veel persen en een harde bal in de buik dit is een spoedgeval! De kat moet vandaag nog behandeld worden.
  • Zowel met medicijnen als met een operatie zijn de meeste patiënten goed te helpen
     

Terug

De kattensite

Kattensite

Katje dierenkliniek delfland