Hond

Besmettelijke hondenhoest (de nieuwe naam voor kennelhoest)


Behandelen is zilver voorkomen is goud!

Besmettelijke hondenhoest is een zeer besmettelijke  infectie van de slijmvliezen van de voorste luchtwegen bij de hond. Om u en uw hond veel ongemak te besparen kunt u hem laten vaccineren. Uw dierenarts beschikt over een doeltreffend vaccin. 

Wat is besmettelijke hondenhoest?

besmettelijke hondenhoest is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen bij de hond. Ze uit zich door een harde, droge hoest, die meerdere weken kan duren. Het voortdurende hoesten is irriterend voor uw hond en storend voor uzelf. En als de hond eindelijk ophoudt met hoesten, kan hij nog tot drie maanden lang andere honden besmetten!

Hoe raken ze besmet?

De besmetting vindt plaats van hond tot hond via de lucht. Daarom zijn alle plaatsen waar honden samenkomen in principe potentiële besmettingshaarden: puppytrainingen, hondententoonstellingen, pensions en kennels, hondenfokkerijen,...

Bordetella  - de belangrijkste veroorzaker van besmettelijke hondenhoest

Alhoewel verschillende kiemen, onder andere virussen, een rol kunnen spelen bij het ontstaan van besmettelijke hondenhoest, is de belangrijkste verwekker een bacterie: Bordetella bronchiseptica. Bij gezonde honden is het slijmvlies van de voorste luchtwegen bedekt met een dunne laag slijm. Ingeademd stof en kiemen worden erin opgevangen. Het slijm wordt door trilharen aan het oppervlak van het slijmvlies voortdurend in de richting van de keel bewogen, waar het wordt ingeslikt. De Bordetella bacterie verlamt de trilharen zodat het slijm niet meer verwijderd wordt, indikt en taai wordt. Door te hoesten tracht de hond het slijm alsnog te verwijderen.

Vaccinatie

Gelukkig beschikt uw dierenarts over een doeltreffend vaccin dat uw hond effectief beschermt tegen besmettelijke hondenhoest. Vaccineren met de neusenting is pijnloos: het vaccin wordt gewoon in de neus van de hond gedruppeld.

Waarom een neusenting?

De beste manier om uw hond afdoende te beschermen tegen kennelhoest bestaat erin de productie van lokale antilichamen ter hoogte van het slijmvlies van de luchtwegen te stimuleren. De neusenting stimuleert snel en krachtig deze lokale weerstand, zodat uw hond vijf dagen na de vaccinatie al effectief beschermd is tegen besmettelijke hondenhoest, daar waar het nodig is.

Video over besmettelijke hondenhoest.


Terug