Kat

De lente brengt onverwachte gevaren voor uw kat mee


In het voorjaar wordt de dierenarts regelmatig geconfronteerd met katten die kwijlend worden binnen gebracht. Voor de eigenaar is dit een zeer verontrustend symptoom van een onbekende ziekte. De kat was kort daarvoor zonder problemen nog bij de eigenaar geweest of spelend gezien in de tuin.

 

Hoe kan dit?

 

Mogelijke oorzaken van deze speekselvloed zijn:

het vangen van een pad, de huid van de pad scheidt een giftige stof af die irriterend is in de bek van de kat, hierdoor begint de kat heftig te speekselen en eventueel kokhalzen of braken. In de meeste gevallen eet de kat de pad niet op en hierdoor is deze oorzaak van kwijlen is meestal snel verdwenen (binnen een paar uur) en niet erg pijnlijk.

 

Als u gezien heeft dat de kat een pad in de bek heeft gehad kunt u dit wel even aankijken voordat u de dierenarts belt. Duurt het (in uw ogen) te lang of vertrouwt u het niet, neem dan altijd contact met uw dierenarts op.

 

Ook is het mogelijk dat de kat achter insecten aanjaagt. Op dit moment in het jaar worden de bijen, hommels en wespen wakker uit de winterslaap.

Ze zijn echter nog erg sloom en traag en een gemakkelijke prooi voor uw kat. Maar ze steken wel wanneer ze gegrepen worden. In de poot geeft dit een pijnlijke zwelling en in de bek kan door de pijn een speekselvloed optreden. Hiervoor is het wel nodig dat u uw dierenarts bezoekt. Bij een overgevoeligheidsreactie kan deze zwelling tot benauwdheid leiden. We kunnen dan een injectie geven zodat de zwelling afneemt.

Daarnaast worden er ook katten binnengebracht die over een, net schoongeborsteld, terras zijn gelopen. Aangezien veel huiseigenaren in het voorjaar de stenen “ontgroenen” met anti-alg /      anti-groene aanslagmiddelen krijgen de katten dit aan hun poten en vervolgens ook in hun bek omdat ze hun poten schoonlikken. Het gevolg hiervan is een pijnlijke rode irritatie van de tong en lippen, waardoor ze hevig kunnen kwijlen. Ook zal de kat moeilijk kunnen eten en dat waarschijnlijk ook niet doen. Ook hiervoor moet u bij de dierenarts langs, het is namelijk mogelijk dat uw kat moet worden opgenomen ter observatie en dwangvoedering.

Het beste, wanneer u zelf uw terras reinigt met dit soort middelen, is dat u de tegels goed naspoelt met overvloedig water en de katten uit de buurt houdt. Ook de katten van de buren tegenhouden!

 

Als laatste: in geval van twijfel altijd bellen met uw dierenarts


Terug

De kattensite

Kattensite

Katje dierenkliniek delfland