Kat

Goed nieuws voor de katteneigenaar


De officieel geregistreerde werkingsduur van ons kattenvaccin is verlengd!

Als katteneigenaar verzorgt u uw kat natuurlijk zo goed mogelijk. Een goede voeding en de juiste verzorging houden uw huisdier gezond en in topconditie. Helaas kunt u hiermee niet alle ziekten voorkomen. Een flink aantal infectieziekten kunnen de gezondheid van uw dier bedreigen. Deze ziekten worden overgebracht door direct contact tussen katten onderling, maar ook via andere wegen. Gelukkig kunt u uw kat bescherming bieden tegen de meeste van deze ziekten door middel van vaccinatie.

Sommige ziekteverwekkende virussen kunnen buiten het dier overleven, waardoor een kat niet altijd in direct contact hoeft te komen met andere katten om toch ziek te worden. Vaccinatie van alle katten is dus van belang, ook van katten die niet of nauwelijks buiten komen. Vaccinatie geeft uw kat de beste bescherming tegen de meest belangrijke kattenziekten, zoals kattenniesziekte, kattenziekte, leukose, chlamydiose en rabiës. Regelmatig krijgen wij in onze kliniek de vraag hoe vaak en wanneer katten gevaccineerd moeten worden. Tot voor kort was het antwoord op deze vraag zeer eenvoudig: jaarlijks. Echter, tegenwoordig gebruiken wij vaccins die tegen bepaalde ziekten een veel langere immuniteit geven, waardoor uw kat minder vaak tegen alle ziekten gevaccineerd hoeft te worden. En dat is goed nieuws!

Dit betekent natuurlijk niet automatisch dat alle katten bijvoorbeeld nog maar eens in de 3 jaar hoeven te worden gevaccineerd. Wanneer en hoe vaak een moet worden gevaccineerd is namelijk niet alleen afhankelijk van de ziekte waartegen gevaccineerd wordt, maar bijvoorbeeld ook van de leeftijd van de kat en de omgeving waarin het dier zich bevindt. Kittens, katten die nog niet (goed) gevaccineerd werden of katten die blootgesteld worden aan een hoger infectierisico (bijvoorbeeld door frequent contact met andere katten, bijv pensionbezoek of shows) zullen vaker gevaccineerd moeten worden. Daarnaast zijn er ook bepaalde ziekten waartegen wèl nog steeds jaarlijks gevaccineerd moet worden*.

Een jaarlijkse medische controle blijft dus van belang! Uw blijft dan ook 1x per jaar een  oproep ontvangen hiervoor via mail of post.

Ons vaccinatieadvies passen wij daarom volledig aan op de situatie van uw kat, afhankelijk van zijn of haar situatie, en zal daarom niet voor elke kat gelijk zijn. Voor het persoonlijke vaccinatieadvies van uw kat kunt u een afspraak maken ons  op telefoonnummer 015-2566319.

Samen zorgen wij ervoor dat uw kat niet teveel, maar zeker ook niet te weinig wordt gevaccineerd!

* In individuele gevallen en/of bij een hoge infectiedruk kan eerdere herhalingsvaccinatie worden overwogen. De extra vaccinatie tegen Bordetella, die vaak vereist is bij pensionbezoek, dient jaarlijks te worden gegeven.


Terug

De kattensite

Kattensite

Katje dierenkliniek delfland