Hond

Grasaar ellende ("kruiper")


Grasaar ellende ("kruiper")

KruipersElk jaar worden hondenbezitters en wij, als dierenarts, geconfronteerd met honden die kreupel lopen ten gevolge van de grasaar.Ook kruipen deze aren in oor en oogspleet van onze viervoeters, met als gevolg ontstoken stinkende oren die tot kopschudden leiden en/of pijnlijk dichtgeknepen en gezwollen ogen.

De grasaar is een zaadje van grassoorten, die in de maanden mei t/m september aangetroffen worden in heel Nederland. Maar we zien ze ook bij ons in huis omdat deze "kruipertjes" ook bijvoorbeeld in onze sokken kruipen.

De grasaar houdt zich vast, doordat het een scherpe punt heeft, daarnaast heeft het zaadje weerhaakjes waarmee het zich steeds dieper in de huid/oor/oog boort. De grasaar veroorzaakt onderhuids een ontsteking met vocht wat zich uit in een rode pijnlijke zwelling waar de hond aan likt.

Zo'n grasaar laat zich niet gemakkelijk verwijderen, het is nogal pijnlijk en de hond laat dit zeker niet toe zonder (plaatselijke) verdoving.  Dierenarts bezoek is dan noodzakelijk!
Preventief is het dus belangrijk om uw hond in deze maanden, zeker wanneer u de hond heeft uitgelaten in een buitengebied, te controleren op de grasaren. Let vooral op de onderpoten en de kop. Ook kan u opvallen dat uw huisdier nat gelikte poten heeft waar hij of zij u niet niet toestaat om naar te kijken. Maak ook in dit geval een afspraak bij uw dierenarts!


Terug