Konijn

Ongedierte


Ook bij Konijnen kunnen parasieten voorkomen. Van de √©en heeft uw konijn meer last dan van de andere.  Dit ongedierte moet worden aangepakt. Er zijn effectieve middelen beschikbaar.

Wormen

Ook konijnen hebben regelmatig worminfecties. Het gaat daarbij veelal om spoelworminfecties die ze gemakkelijk oplopen als uw konijn vrij in de tuin mag rondlopen 
Wormen bedreigen niet alleen ernstig de gezondheid van Uw dier, sommige zijn ook gevaarlijk voor de mens.
Voor het konijn is een smakelijk vloeibaar antiwormmiddel op de markt wat gemakkelijk met een spuitje is in te brengen.

Vlooien

Bij konijnen, die buiten komen of die in contact komen met andere huisdieren die buiten komen, kunnen vlooien optreden. Konijnen hebben meestal ook katten of honden vlooien maar er bestaat ook een echte konijnenvlo. Maar de behandeling is hetzelfde bij alle verschillende vlo soorten. Er zijn meerdere druppels die bij het konijn mogen worden ingezet. Maar let op : bij het konijn mag GEEN frontline worden gebruikt.
Vraag bij uw dierenarts naar werkzame en veilige anti vlo druppels die u in de nek aanbrengt.

Teken

Konijnen hebben in de natuur regelmatig teken. Ook zijn ze zelfs een "tussengastheer"van de tekenlarve die uit een tekeneitje komt.
Bij ons in een hok of tuin is de kans erop maar zeer klein dat uw konijn een teek oploopt. Mocht u er toch 1 zien dan is deze gemakkelijk te verwijderen met een tekenhaakje (O'tom) of met u vingers. Draait u ze altijd rond , u hoeft er niet aan te trekken. Het advies om de teek met vaseline, alcohol, ether enz. in te smeren, is achterhaald. 

Voor zover nu bekend brengt de teek bij het konijn (nog) geen ziektes over.

Mijten zijn te klein om met het blote oog te kunnen zien. Ze leven op of in de huid van hun gastdieren. Daar veroorzaken ze diverse vormen van schurft,
die allemaal redelijk goed bestreden kunnen worden. Ze verraden zich doordat het gastdier vreselijke jeuk krijgt/heeft. Zit Uw dier zich dus vreselijk te krabben dan moet U naar Uw dierenarts. Wel doen want bij niet behandelen kan Uw dier daar erg onder lijden.Mijten

Mijten zijn te klein om met het blote oog te kunnen zien. Ze leven op of in de huid van hun gastdieren. Daar veroorzaken ze diverse vormen van schurft, die allemaal redelijk goed bestreden kunnen worden. Ze verraden zich doordat het gastdier jeuk krijgt/heeft. Zit uw dier zich te krabben of ziet u grote hoeveelheden schilfers tussen de haren door en of kaalheid, dan moet u naar uw dierenarts. Wel doen want bij niet behandelen kan uw dier daar erg onder lijden. 
Er is bij ons een zeer goed werkend middel die u in de nek aanbrengt tegen schurft. Dit hoeft in de meeste gevallen niet herhaald te worden en is zeer effectief.

Luizen

Luizen kunnen het leven van kleine knaagdieren en vogels vergallen. Gevolgen zijn jeuk, vettige schilfering en kale plekken. Uw dierenarts helpt uw dier snel van zijn problemen af met dezelfde druppel als hierboven beschreven (Mijten)

Vliegenmaden

Vliegenmaden zijn een groot risico voor konijnen en kunnen zelfs de dood veroorzaken. Ze worden aangetrokken, wanneer de vacht van een konijn besmeurd is met diarree of wondvocht. Als er daarom vliegen zijn in het hok van uw konijn, controleer dan goed rond de anus en de staart en ga, indien nodig, naar Uw dierenarts.
 


Terug

Konijnen site

 Konijnen site

Stichting konijnenbelangen

 Stichting konijnenbelangen