Hond

Chocoladevergiftiging


Chocoladevergiftiging

Cacao bevat een aantal stoffen, die een giftige werking kunnen hebben bij uw huisdieren. Melkchocolade en witte chocolade geven over algemeen weinig tot geen klachten, pure chocolade kan tot een ernstige vergiftiging leiden. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid die het dier binnenkrijgt. Witte chocolade bevat namelijk veel minder cacao dan melk (factor 240 ) en puur bevat nog weer 2x zoveel cacao per gram chocolade dan melk. De ergste vergiftiging loopt uw huisdier op wanneer uw huisdier de donkerste chocolade van de (banket)bakker of chocolaterie opeet, dit kan nog tot 3x zoveel cacao bevatten.

Aanvullend: sindskort is ook bekend dat cacaodoppen, waar tegenwoordig veel mee wordt gewerkt in tuinen, gevaarlijk zijn bij inname door onze huisdieren. Voorkom dit dus.

De eerste verschijnselen ontstaan ongeveer 4-5 uur na het innemen (tot 12 uur). Rusteloosheid, nervositeit, misselijkheid, braken, veel drinken, diarree eventueel verergerend tot hyperactief, hoge hartfrequentie, koorts en stuiptrekkingen. Het kan zelfs tot coma en de dood leiden. Ook is na 2 a 3 dg ten gevolge van het hoge vetgehalte van chocolade een ontsteking van de alvleesklier mogelijk. Ook zijn enkele dagen na inname nog verschijnselen mogelijk als gevolg van beschadigingen van de hartspier. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot acute hartdood de volgende dag.

Wat kunt u doen?

Het eerste wat u kunt doen is via deze link: Chocolade calculator een indicatie van de ernst van de vergiftiging te krijgen. Wanneer u hier te zien krijgt dat het dier te veel chocolade binnen heeft gekregen, is het verstandig een dierenarts te vragen om het dier door middel van een injectie te laten braken.

Maar helaas bestaat ook ook nog individuele overgevoeligheid voor chocolade.
Het vervelende is, dat u wanneer uw hond dit heeft ingenomen alleen direct (binnen het uur) iets kunt doen om dit te voorkomen: laten braken is dan het advies. Let op sommige honden eten chocola op wat nog in de verpakking zit, hierdoor komen de giftige stoffen langzamer vrij en heeft u dus meer tijd om in te grijpen met het laten braken. Nadat de verschijnselen (lees braken) zijn begonnen moet u wachten tot het braken overgaat waarna u ze een grote hoeveelheid Norit (actieve kool) tabletten ingeeft. Verder is dan alleen het bestrijden van de symptomen mogelijk.

Samengevat:
Chocola is voor honden snel giftig, doordat de hond bepaalde stoffen (methylxanthines: theobromide en caffeïe) veel minder snel omzet en uitscheidt dan de mens, deze stof werkt in op het hart en de spieren. Houd er dus rekening mee dat uw hond veel minder chocolade kan verdragen dan u zelf kunt. Chocolade is geen voedingsmiddel voor honden, geef het nooit bewust aan uw hond. Let op: ook de kat kan niet tegen de gifstoffen in chocolade, alleen eten katten niet zo snel chocola op. Dus pas op rond de sinterklaasdagen, kerstdagen en Pasen.


Bronnen : vergiftigingscentrum De Bilt en Veterinary Medicine article by S. Gwaltney-Brant DVM, PhD


Terug