Ongedierte

Vlooien, wormen, teken, mijten en luizen vallen onze huisdieren het meeste lastig.  Dit ongedierte moet worden aangepakt.

Wormen

Honden en katten hebben het meest last van wormen, maar ook bij andere dieren, zelfs bij vogels, kunnen ze voorkomen. Honden en katten moeten daarom regelmatig ontwormd worden (minimaal 4x per jaar), andere dieren als ze wormen hebben. De kosten daarvan vallen mee, maar voor de hond geldt dat hoe groter de hond, hoe groter de kosten (ontwormen gaat nl. altijd per kg. dier).

Hoe weet u dat uw dier last van wormen heeft? Allereerst kunt u de wormpjes vaak in de ontlasting zien, of op de lig/slaapplaats van het dier. Ze zien er dan uit als kleine rijstkorreltjes (lintworm) of als elastiekjes (spoelworm). Maar niet altijd. Andere aanwijzingen voor de aanwezigheid van wormen zijn diarree, braken en vermageren of slecht groeien.

Als u een vermoeden van wormen heeft moet u naar de dierenarts voor een wormmiddel. Wormen bedreigen niet alleen ernstig de gezondheid van uw dier, sommige zijn ook gevaarlijk voor de mens.

Ook als u moeite heeft uw kat een pil in te geven heeft de dierenarts een perfecte oplossing, namelijk een druppel die u in de nek van de kat legt.

Vlooien

Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte insekten,
die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wonen ze niet op dieren,
maar gewoon in huis. Nadat ze bloed gedronken hebben,
laten ze zich van het dier vallen.Alle vlooien in Nederland zijn eigenlijk kattenvlooien, maar ze lusten honden, fretten, konijnen, cavia's, eigenlijk alle zoogdieren, zelfs mensen. Vooral in de zomer en nazomer kunnen ze zeer snel tot een ware plaag uitgroeien. De eerste piek zien we in de zomer omdat de vlo dan buiten zich snel kan voortplanten, de 2e piek komt wanneer de kachel in huis brandt , onder de verwarming is de temperatuur dan optimaal waardoor een snelle vermeerdering van vlooien optreedt. Een vlo kan duizenden eitjes leggen, die bij warm, vochtig weer allemaal tegelijk uitkomen.

De vlooienbestrijding is een ware oorlog: U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. U kunt dit doen met middelen, die u bij de dierenwinkel kunt verkrijgen. Deze werken redelijk, maar niet altijd voldoende. U kunt ook naar Uw dierenarts. Deze heeft de modernste middelen, die heel erg goed werken, veiliger zijn en alleen via de dierenarts verkocht mogen worden. De modernste vlooienbestrijding bestaat uit 1 middel, druppels op de huid in de nek, dat niet alleen de volwassen vlooien op het dier doodt, maar ook de larven in huis, zodat er geen nieuwe vlooien komen. Dus ook als de eitjes uitkomen en larven worden, worden het toch geen vlooien meer, maar gaan dood.

Een zeer probaat middel bij de kat is ook de Program injectie, deze is gedurende 6 maanden zeer effectief en zorgt ervoor dat de vlo eieren legt die niet meer uitkomen. Dit middel moet niet worden ingezet bij katten die allergisch zijn voor vlooien. Daarbij moet altijd een vlo dodend middel worden ingezet.

Sinds enige tijd zijn er ook middelen die gezamelijk vlooien, wormen en schurftmijten bestrijden. Vooral bij katten kan dit een uitkomst zijn , ze hoeven dan geen pillen meer te slikken!

Teken

Meest bekend is de hondenteek,
die we na een wandeling in het kreupelhout aantreffen in de vacht van de hond. Ze beginnen heel klein,
maar zuigen zich in enkele dagen vol met bloed en vallen dan af weer op de grond. Ze maken een vervelling door en zijn dan weer klaar voor een nieuw bloedmaal.Verwijderen teken

Voor verwijderen van teken zijn tegenwoordig speciale tekenhaakjes te koop in onze praktijk. Deze zijn gemakkellijker en sneller in het gebruik dan de standaard pincetten.

In de praktijk gebruiken wij de O'tom tekenhaakjes waarmee moeiteloos alle teken te verwijderen zijn.

Teek met het haakje (of vingers of pincet) vastpakken, rustig draaien in één richting totdat de kop loslaat, (dus niet rukken). Proberen de kop mee te nemen. Het advies om de teek met vaseline, alcohol, ether enz. in te smeren, is achterhaald. De teek gaat dan sneller "bloedbraken" richting hond en brengt zo de ziekten naar binnen.

Preventie

Veel belangrijker dan het verwijderen van teken is het voorkomen van tekeninfectie. Uw dierenarts heeft zeer goed werkende middelen die gedurende 1 maand nagenoeg 100% effectief zijn.

De overbekende Frontline raden wij niet meer aan aangezien honden die met die middel; behandeld worden vaak nog steeds vastgezogen teken hebben.

Wel effectieve middelen zijn Vectra 3D en banden zoals Seresto en Scalibor. Bijkomend voordeel van deze middelen is dat ze een goede preventieve werking hebben tegen verschillende vliegen die ziekten als Leishmania ( een ziekte overgebracht door het zandvliegje) en hartworminfectie overbrengen. Deze ziekten komen vrij algemeen voor in landen rondom de Middelandse zee.

Ziekten

Teken brengen bij de hond Babesia (bloedwateren, rode urine) en misschien de ziekte van Lyme over. Wel is er nog veel controverse over het belang van besmetting met de ziekte van Lyme bij huisdieren. 

In de afgelopen jaren heeft de Dermacentor teek zich in Nederland gevestigd.

Deze teek brengt de tekenkoorts of tekenbloedziekte over (of te wel Babesiosis of piroplasmosis).

Dit is een ziekte waarbij de hond hoge koorts krijgt en roodbruine urine produceert, ook het verlies van eetlust en braken hoort erbij. De hond is snel erg ziek. De ziekte ontwikkelt zich 3-14 dg na de tekenbeet. Wanneer u dus gezien heeft dat de hond een teek heeft gehad en in de week daarna ziek wordt en rode urine plast is het advies snel naar de dierenarts gaan.

Behandeling

Uw dierenarts heeft 1 werkzaam middel: imidocarb dipropionaat (Carbesia®)

Wanneer u er snel bij bent herstelt de hond snel en genezen van de ziekte, in andere gevallen kan de hond lijder blijven en een chronische vorm houden. In de chronische vorm hebben de dieren bloedarmoede en krijgen hierdoor hun conditie nooit meer op het peil wat ze voorheen hadden.

Ziekte van Lyme (humaan)

Mensen, met name houthakkers, boswachters, wandelaars in bosrijke omgeving kunnen, als zij door een besmette teek gebeten worden geïnfecteerd worden met Ziekte van Lyme, spirocheet (een kleine bacterie). Verschijnselen: een zich snel uitbreidende rode plek, 1 - 2 weken na de tekenbeet is zeer opvallend, maar ook gewrichten, hart en hersenen kunnen worden aangetast. Verder koorts, moeheid, hoofdpijn en later zenuwuitval. Overigens heeft in Nederland ook 2% van alle "stadsmensen" een besmetting met Lyme Disease doorgemaakt!

Waarschijnlijk kunnen ook honden deze ziekte krijgen alleen is dit moeilijk te bewijzen. De ziekteverschijnselen zijn ongeveer dezelfde als bij mensen gezien wordt.

Behandeling

Antibiotica (doxycycline) door de (dieren-)arts voor te schrijven.

Als je na een tekenbeet griepverschijnselen krijgt, altijd naar de huisarts, vertellen dat je gebeten bent.Het is overigens een goed idee om de teek na verwijdering in de diepvries of in 70% alcohol te bewaren, bij eventuele onduidelijke ziekteverschijnselen kan dan alsnog onderzocht worden of die teek besmet was. Belangrijk is om teken zo snel mogelijk te verwijderen na een beet en opletten of je geen rode, irriterende ringen om de beetplaats krijgt in de weken na verwijdering.
 
Mijten zijn te klein om met het blote oog te kunnen zien. Ze leven op of in de huid van hun gastdieren. Daar veroorzaken ze diverse vormen van schurft,
die allemaal redelijk goed bestreden kunnen worden. Ze verraden zich doordat het gastdier vreselijke jeuk krijgt/heeft. Zit Uw dier zich dus vreselijk te krabben dan moet U naar Uw dierenarts. Wel doen want bij niet behandelen kan Uw dier daar erg onder lijden.Mijten

Mijten zijn te klein om met het blote oog te kunnen zien. Ze leven op of in de huid van hun gastdieren. Daar veroorzaken ze diverse vormen van schurft, die allemaal redelijk goed bestreden kunnen worden. Ze verraden zich doordat het gastdier vreselijke jeuk krijgt/heeft. Zit uw dier zich dus vreselijk te krabben dan moet u naar uw dierenarts. Wel doen want bij niet behandelen kan uw dier daar erg onder lijden.

Luizen

Luizen kunnen het leven van kleine knaagdieren en vogels vergallen. Gevolgen zijn jeuk, vettige schilfering en kale plekken. Uw dierenarts helpt uw dier snel van zijn problemen af.

Vliegenmaden

Vliegenmaden zijn een groot risico voor konijnen en kunnen zelfs de dood veroorzaken. Ze worden aangetrokken, wanneer de vacht van een konijn besmeurd is met diarree of wondvocht. Als er daarom vliegen zijn in het hok van uw konijn, controleer dan goed rond de anus en de staart en ga, indien nodig, naar uw dierenarts.

Ook bij andere huisdieren die zichzelf niet schonen bij diarree etc. kan de vlieg zijn eieren hierin leggen met alle gevolgen van dien.

Het is mogelijk de konijnen preventief te behandelen met een spray: Nomyasis. Wanneer uw dit middel 1x per maand op het dier sprayed is het konijn over het algemeen goed beschermd tegen de maden