Konijn

E. Cuniculi


Dit wordt veroorzaakt door Encephalitozoon Cuniculi: een protozo (een diertje ter grootte van een bacterie) die zich bevindt in de cel van de gastheer. Het is niet alleen schadelijk voor het konijn, maar ook voor andere zoogdieren (incl. de mens in bepaalde omstandigheden (verlaagde lichaamsafweer bijv. bij AIDS)) en vogels. De infectieroute is via urine en ontlasting meestal al op jonge leeftijd bij de moeder. Eén maand na de infectie begint het protozo met het uitscheiden van "eieren" (zgn. sporen) via de urine en dit houdt zeker 3 maanden aan en soms levenslang. Deze sporen kunnen 1 maand overleven in de omgeving. Het protozo komt via de darmen binnen en nestelt zich vooral in de nieren en de hersenen geeft daar kleine knobbels; granuloma genoemd. 

  • Epileptische aanvallen
  • Tremoren (trillen/schudden)
  • Evenwichtsproblemen
  • Nekverkramping
  • Verlamming van de achterpoten
  • Coma
  • Urine verlies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het vervelende van deze ziekte is dat alle symptomen hierboven beschreven meerdere oorzaken kan hebben, bijvoorbeeld een bacteriële infectie van het middenoor.

De diagnose is moeilijk omdat veel konijnen positief testen in het bloed omdat ze wel geïnfecteerd zijn, maar niet ziek. Bij konijnen die symptomen van de ziekte hebben is het dus verstandig om toch te testen of het konijn in contact is geweest met het protozo en zo ja in ieder geval te behandelen om te kijken of het dier er op reageert. Een tweede mogelijkheid die vooral qua snelheid de voorkeur heeft, is een patiënt die neurologische problemen heeft aan vooral de achterzijde van het lichaam alvast te behandelen en tegelijkertijd bloed af te nemen voor de test.

Therapie:

De dierenarts zal in eerste instantie een injectie corticosteroïden in de spier zetten om de optredende neurologische verschijnselen en ontsteking in de hersenen te onderdrukken
In alle wetenschappelijke onderzoeken die naar deze ziekte zijn uitgevoerd komt fenbendazol als enig werkzaam middel naar voren. Verder blijkt uit deze onderzoeken dat het middel geen 100 % werkzaamheid heeft. Het middel werkt preventief wel goed. Daarom is het dus goed alle konijnen van één huishouden te behandelen ook wanneer maar 1 konijn ziek is.

Belangrijk is dat er snel moet worden gehandeld aangezien de ontstekingen in de hersenen onherstelbare schade kunnen aanrichten wanneer de behandeling te laat komt.

Ten slotte:
Er zijn nog veel vragen over deze ziekte die we niet kunnen beantwoorden. De moraal van dit verhaal moet dan ook zijn: Wees alert, reageer snel bij de symptomen hierboven beschreven (d.w.z. bezoek uw dierenarts) maar het is niet de bedoeling dat we al te paranoïde worden.


Terug

Konijnen site

 Konijnen site

Stichting konijnenbelangen

 Stichting konijnenbelangen