Kat

Ongedierte


Vlooien, wormen, teken, mijten en luizen vallen onze huisdieren het meeste lastig.  Dit ongedierte moet worden aangepakt.

Wormen

Honden en katten hebben het meest last van wormen, maar ook bij andere dieren, zelfs bij vogels, kunnen ze voorkomen. Honden en katten moeten daarom regelmatig ontwormd worden. De kosten daarvan vallen mee, maar voor de hond geldt dat hoe groter de hond, hoe groter de kosten (ontwormen gaat nl. altijd per kg. dier).

Hoe weet u dat uw dier last van wormen heeft? Allereerst kunt u de wormpjes vaak in de ontlasting zien, of op de lig/slaapplaats van het dier. Ze zien er dan uit als kleine rijstkorreltjes (lintworm) of als elastiekjes (spoelworm). Maar niet altijd. Andere aanwijzingen voor de aanwezigheid van wormen zijn diarree, braken en vermageren of slecht groeien.

Wormen bedreigen niet alleen ernstig de gezondheid van uw dier, sommige zijn ook gevaarlijk voor de mens.

Ook als u moeite heeft uw kat een pil in te geven heeft de dierenarts een perfecte oplossing, namelijk een druppel die u in de nek van de kat legt. (Profender) Dit middel heeft als bijkomend voordeel dat het niet alleen de volwasen stadia van de worm doodt maar ook de larve stadia L3 en L4. Als u dit middel elke 2 maanden toediend is de kat worm"vrij".

Preventief

Voor honden en katten geldt een door de ESCCAP (The European  Scientific Counsel  Companion Animal Parsites: www.esccap.org) geadviseerd ontwormingschema.
Kittens : Behandelen op een leeftijd van 3, 5, 7 en 9 weken.
vervolgens maandelijks ontwormen tot ze een half jaar oud zijn. Daarna op 9 en 12 maanden.
Volwassen katten: Minimaal 4 maal per jaar ontwormen.

Vlooien

Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte insekten,
die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wonen ze niet op dieren,
maar gewoon in huis. Nadat ze bloed gedronken hebben,
laten ze zich van het dier vallen.Alle vlooien in Nederland zijn eigenlijk kattenvlooien, maar ze lusten honden, fretten, konijnen, cavia's, eigenlijk alle zoogdieren, zelfs mensen. Vooral in de zomer en nazomer kunnen ze zeer snel tot een ware plaag uitgroeien. De eerste piek zien we in de zomer omdat de vlo dan buiten zich snel kan voortplanten, de 2e piek komt wanneer de kachel in huis brandt , onder de verwarming is de temperatuur dan optimaal waardoor een snelle vermeerdering van vlooien optreedt. Een vlo kan duizenden eitjes leggen, die bij warm, vochtig weer allemaal tegelijk uitkomen.

De vlooienbestrijding is een ware oorlog: u moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. U kunt dit doen met middelen, die u bij de dierenwinkel kunt verkrijgen. Deze werken redelijk, maar niet altijd voldoende. U kunt ook naar uw dierenarts. Deze heeft de modernste middelen, die heel erg goed werken, veiliger zijn en alleen via de dierenarts verkocht mogen worden. De modernste vlooienbestrijding (Vectra Felis) bestaat uit 1 middel, druppels op de huid bij de achterhoofds knobbel, dat niet alleen de volwassen vlooien op het dier doodt, maar ook de larven in huis, zodat er geen nieuwe vlooien komen. Dus ook als de eitjes uitkomen en larven worden, worden het toch geen vlooien meer, maar gaan dood.

Een zeer probaat middel bij de kat is ook de Program injectie, deze is gedurende 6 maanden zeer effectief en zorgt ervoor dat de vlo eieren legt die niet meer uitkomen. Dit middel moet niet worden ingezet bij katten die allergisch zijn voor vlooien. Bij deze katten moet altijd een vlo dodend middel worden ingezet.

Sinds enige tijd zijn er ook spot-on middelen (Advocate) die gezamelijk vlooien, wormen en schurftmijten bestrijden. Vooral bij katten kan dit een uitkomst zijn, ze hoeven dan geen pillen meer te slikken! (helaas werken deze middelen niet tegen de lintworm).

Er bestaat ook een vlooien- en tekenband (Seresto) deze band is tot 8 maanden werkzaam.

Teken

Meest bekend is de hondenteek,
die we na een wandeling in het kreupelhout aantreffen in de vacht van de hond. Ze beginnen heel klein,
maar zuigen zich in enkele dagen vol met bloed en vallen dan af weer op de grond. Ze maken een vervelling door en zijn dan weer klaar voor een nieuw bloedmaal.Verwijderen teken

Voor verwijderen van teken zijn tegenwoordig speciale tekenpincetten en tekenhaakjes te koop bij dierenspeciaalzaken, dierenartsen en GG&GD.

In de praktijk gebruiken wij tekenhaakjes waarmee moeiteloos alle teken te verwijderen zijn.

Teek met het haakje (of vingers of pincet) vastpakken, rustig draaien in één richting totdat de kop loslaat, (dus niet rukken). Proberen de kop mee te nemen. Het advies om de teek met vaseline, alcohol, aether enz. in te smeren, is achterhaald. De teek gaat dan sneller "bloedbraken" richting kat en brengt zo de ziekten naar binnen.

Mijten

Mijten zijn te klein om met het blote oog te kunnen zien. Ze leven op of in de huid van hun gastdieren. Daar veroorzaken ze diverse vormen van schurft,
die allemaal redelijk goed bestreden kunnen worden. Ze verraden zich doordat het gastdier vreselijke jeuk krijgt/heeft. Zit Uw dier zich dus vreselijk te krabben dan moet U naar Uw dierenarts. Wel doen want bij niet behandelen kan Uw dier daar erg onder lijden.

Mijten zijn te klein om met het blote oog te kunnen zien. Ze leven op of in de huid van hun gastdieren. Daar veroorzaken ze diverse vormen van schurft, die allemaal redelijk goed bestreden kunnen worden. Ze verraden zich doordat het gastdier vreselijke jeuk krijgt/heeft. Zit Uw dier zich dus vreselijk te krabben dan moet U naar Uw dierenarts. Wel doen want bij niet behandelen kan Uw dier daar erg onder lijden.

 


Terug

De kattensite

Kattensite

Katje dierenkliniek delfland